Polskie historie – Kulinaria epoki napoleońskiej

Wraz z Biblioteką Gdynia zapraszamy na spotkanie historyczne ” Kulinaria epoki napoleońskiej” w ramach projektu “Polskie Historie”.

Kulinarne trendy epoki Empire przedstawi pruska markietanka. Zobaczymy co i na czym się jadło, co modnie było zaserwować gościom, a co już zupełnie passe. Zaprezentujemy racje żywnościowe różnych armii okresu napoleońskiego, a także porównamy je do tego, co znaleźć się mogło na stołach wyższych oficerów, nawet spróbujemy jak smakował „chleb powszedni” pruskiego żołnierza.

Spotkanie poprowadzą przedstawiciele Garnison Danzig – znanych gdańskich rekonstruktorów i popularyzatorów historii Gdańska i tradycji morskich Rzeczpospolitej.

Wstęp wolny!

Kiedy: 17 maja 2018 o godzinie 17:00

Gdzie: Biblioteka Wzgórze, ul. Bpa Dominika 3

Spotkanie odbędzie się w ramach projektu “Polskie Historie”, który otrzymał dofinansowanie Urzędu Miasta Gdyni.